Brouwerij

Historie

Brouwerij Onder de Linden werd in december 1989 geopend. Het bedrijf is gevestigd in een voor dat doel verbouwde voormalige schaapskooi, die behoort tot de opstallen van Café Onder de Linden. Tegenwoordig is de brouwerij gelegen tussen de nieuwbouw, industrie en universiteitscomplexen, maar vroeger lag het aan de rand van een uitgestrekt heidegebied. Het Café, nog ingericht zoals in de jaren 50, doet dienst als proeflokaal. Het is ook de bakermat van de brouwerij. De productie-omvang van de brouwerij is vrij gering. Het grootste gedeelte van het bier verlaat de brouwerij op vat en is verkrijgbaar in de regio Wageningen.

Op 4 april 2005 ontving de brouwerij uit handen van de staatssecretaris een oorkonde als aanmoedigingspremie voor 'hun veelbelovende destilleerderij en bijbehorend product'. De brouwerij overweegt de huidige installatie om te destilleren te vervangen voor een exemplaar met een grotere capaciteit. In 2005 was de Gelderse Triple het bekendste en meest verkochte bier. De grootste hoeveelheid bier wordt afgezet via Slijterij Woudenberg in Wageningen en vanzelfsprekend in het Café Onder de Linden. Brouwerij Onder de Linden maakt tevens gebruik van de brouwfaciliteiten van de Maasland Brouwerij.

Toekomst

Op dit moment wordt in de Brouwerij van Café Onder de Linden het bier Wagenings Blond en Wagenings Tripel gebrouwen. Dit bier wordt geschonken in het eigen café en in Café Loburg in het centrum van Wageningen. Daarnaast is het exclusief verkrijgbaar bij wijnhandel Woudenberg.

Naast Wagenings Blond wordt er in de brouwerij ook Moonshine gestookt. Deze serie gedestileerd omvat jonge jenever (35 procent alcohol), wodka (40 procent), gin (45 procent), oude jenever (40 procent), 'normale' whisky (42 procent) en white corn whisky (55 procent). De laatste is gemaakt van mais, de rest van gerst.